Účetnictví a finanční řízení podniku

Základním cílem programu Účetnictví a finanční řízení podniku je příprava studentů pro jejich budoucí univerzitní nebo výzkumnou činnost v podnikové praxi či veřejném sektoru. Hlavní důraz je kladen na zvládnutí moderních kvantitativních a kvalitativních metod výzkumu, absolvování pokročilých předmětů z oblasti účetnictví a financí podniku, řešení specializovaných výzkumných úkolů a jejich prezentace na odborných konferencích a zpracování a obhájení disertační práce.

Program je zaměřen na vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oblasti teorie a metod účetnictví a finančního řízení, procesů ověřování účetních závěrek, finanční a manažerské účetnictví a výkaznictví, audit, firemní finance. Na základě teoretické přípravy v předmětech i vlastní výzkumné činnosti pod vedením školitele získá absolvent schopnosti a dovednosti zvládat řešení složitých problémů v oblastech pokrývaných studijním programem. Vlastní vědecká činnost se zakládá na detailní znalosti relevantních účetně-finančních i ekonomických teorií, včetně jejich empirického testování v různých podmínkách.

Schopnost samostatné tvůrčí práce student prokazuje závěrečnou disertační prací. Disertační práce obsahuje studentův vlastní výzkum přinášející nové poznatky v oblasti teorie a standardizované mezinárodní praxe účetnictví a účetního výkaznictví a má formu výzkumné práce (monografie) nebo souboru původních a uveřejněných či k uveřejnění přijatých výsledků (článků).

 

Struktura předmětů pro program Účetnictví a finanční řízení podniku

  1. Předměty povinné
  • MIE911 Ekonomie (Mikroekonomie – Makroekonomie)
  •  FP_901 Finanční řízení podniku
  • MU_901 Manažerské účetnictví
  • FU_902 Standardizace finančního účetnictví

 

  1. Předměty povinně volitelné

Doktorand si na základě doporučení školitele volí jeden z uvedených dvou předmětů:

  • FIL901 Filosofie a metodologie vědy
  • STP916 Aplikovaná statistika a ekonometrie

 

  1. Předměty volitelné

– nabízené fakultou, popř. ostatními fakultami VŠE.

Po dohodě se školitelem si v této kategorii může doktorand volit další maximálně 3 předměty potřebné pro zpracování disertační práce (viz seznamy akreditovaných předmětů pro doktorské studium).

– cizí jazyky v rámci předmětů pro doktorské studium nabízené jazykovými katedrami.

Doktorand má možnost vybrat si tento předmět nad rámec studijních povinností.

 

Doktorand plní i další povinnosti v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysoké školy ekonomické v Praze a s Individuálním studijním plánem (v jehož rámci si doktorand zapisuje i Státní doktorskou zkoušku a Obhajobu disertační práce).

 

Více informací na stránkách fakulty.