Z výzkumu: Řízení rizik v malých a středních podnicích

Mají schopnosti řízení rizik v malých a středních podnicích (MSP) vliv na jejich exportní záměry? MSP jsou vzhledem ke svým omezeným finančním aktivům a lidským zdrojům obecně zranitelnější vůči vývozním překážkám. Tyto překážky obvykle bývají externí, obtížně kontrolovatelné, jako například rizika finanční, právní a tržní. Vystavení těmto rizikům může snižovat vývozní záměry MSP v případě chybějících schopností řízení rizik.

Článek publikovaný dr. M. ERBENEM a dr. M. KUDĚJEM et al. v akademickém časopise in International Entrepreneurship and Management Journal analyzoval data z dotazníkového šetření mezi 1 221 MSP z České republiky, Slovenska a Maďarska za použití binární logistické regrese. Výsledky ukazují, že finanční řízení rizik nemá vliv na exportní záměry MSP, a to nehledě na jejich zemi původu, zatímco vliv schopností řízení právních a tržních rizik je vzhledem k institucionálním faktorům dán zemí původu.

Studie dále uvádí, že absence vlivu finančního řízení rizik na exportní záměry MSP je dána působením v zemích se stabilním finančním prostředím. Pozitivní vliv právního řízení rizik na exportní záměry MSP se však nicméně vztahuje pouze na české MSP. Autoři naznačují, že důvodem by mohla být kvalita podnikatelského prostředí včetně efektivity vlastnických práv, efektivity soudů, vládní efektivity a integrity a svobody podnikání.

Pozitivní vliv tržního řízení rizik na vývozní záměry MSP se dále vztahuje pouze na maďarské MSP, což může být způsobeno odlišným vnímáním úrovní korupce ve zkoumaných zemích. Čtěte dále na: https://link.springer.com/article/10.1007/s11365-024-00978-2