Z výzkumu: Faktory ovlivňující úspěch předsednictví EU

Jaké faktory ovlivňují úspěch předsednictví EU? Předsednictví v Radě EU může být pro členský stát silným nástrojem vlivu. V článku publikovaném dr. K. KOČÍ a dr. J. ANTALEM v akademickém časopise JCMS: Journal of Common Market Studies je provedena analýza a určení vnějších (vstupních) faktorů ovlivňujících úspěšnou implementaci předsednictví EU, a to na základě poznatků současného výzkumu jakož i dat ze čtyř uplynulých předsednictví.

Autoři na základě rakouského, finského, slovenského a českého předsednictví tvrdí, že úspěch předsednictví může být zdánlivý, a ve skutečnosti se však jeho rozsah a povaha liší. Předsednictví je výsledkem různých faktorů jako například nepředvídatelné krize, schopnost akce a reakce a celkově krizový management ovlivňujících přípravu a realizaci aktivit během předsednictví.

Tento článek se pokouší konceptualizovat předsednictví EU a zaplnit mezeru v poznání v oblasti systematické analýzy výkonu předsednické země. Čtěte dále o tom, jak dělání téhož může přinést různé výsledky na: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcms.13646