Z výzkumu: Souvislost ekonomické a akademické svobody

Ekonomická a akademická svoboda – souvisejí spolu? Akademická svoboda je nejen základním kamenem akademické sféry, ale rovněž významným motorem vědeckého pokroku a ekonomického růstu. Akademická svoboda se nicméně značně liší mezi jednotlivými zeměmi a rovněž v čase. Ve studii publikované Niclasem Berggrenem a Christianem Bjørnskovem v akademickém časopise Journal of Institutional Economics jsou zkoumány příčiny těchto odlišností v úrovních akademické svobody.

V analýze napříč zeměmi celého světa autoři zkoumali potenciálně nový vysvětlující faktor akademické svobody: ekonomickou svobodu. Za použití historických a aktuálních dat z Fraser Institute a z Varieties of Democracy (V-Dem) k sobě byly přiřazeny aspekty obou ukazatelů svobody.

Výsledky ukazují, že vláda práva (jeho vymahatelnost apod.) pozitivně a silně souvisí s akademickou svobodou, což naznačuje, že tato oblast ekonomické svobody by mohla garantovat akademickou svobodu. Dle autorů je pravděpodobnou příčinou fakt, že činitelé s rozhodovacími pravomocemi, kteří jsou zastánci rovnosti a spravedlivosti vlády práva méně inklinují k vlastním intervencím v jiných společenských oblastech. Studie dále ukazuje, že svoboda regulatorního rámce může s akademickou svobodou souviset podobně, nicméně méně silně. To by mohlo naznačovat, že intervencionismus v jedné oblasti (ekonomie) může vést k intervencionismu v oblastech dalších, například akademické sféře.

Více podrobností najdete na: https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-institutional-economics/article/economic-freedom-and-academic-freedom-across-nations/5194EBEAF494BB9274AC6D433F609024