Z výzkumu: Jak ovlivňuje změna ceny ropy kurz eura vůči americkému dolaru?

Ceny ropy mají různé dopady na jednotlivé ekonomické subjekty a části ekonomiky. Již v druhé polovině dvacátého století se ukázalo, že tyto dopady mohou být velmi rozsáhlé. Po eskalaci ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou na počátku roku 2022 se téma cen surovin a energií dostalo do popředí ve výzkumu ekonomů.

Doc. Ing. Karel Brůna, Ph.D. a doc. Ing. et Ing. Van Quang Tran, Ph.D. et Ph.D. (2023) přispívají k tématu v časopise Energy Economics tím, že zkoumají dopad změn cen ropy na měnový kurz eura vůči americkému dolaru. Na základě kvartálních dat pro USA a eurozónu v letech 2001 až 2021 dospívají k závěru, že změny cen ropy mají významný dopad na fluktuace měnového kurzu EUR/USD. Měnový kurz přitom odpovídá na pozitivní šoky intenzivněji a s vyšší volatilitou než na negativní.

Americký dolar má tendenci posilovat vůči euru krátce po růstu cen ropy, což poukazuje na komparativní výhodu USA při zvládání ropných šoků oproti eurozóně. Více informací je dostupných na: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S014098832300628X

Z výzkumu: Jak ovlivňuje změna ceny ropy kurz eura vůči americkému dolaru?